5 Temmuz 2014 Cumartesi

TARÇININ MUCİZELERİ


Tarçın deyip geçmeyin o kadar yararlı yönleri var ki eminim siz de bu yazıyı okuduktan sonra evinizde hep tarçın bulunduracaksınız.

Tarçın (Cinnamomum), defnegiller familyasından anavatanı Güney ve Güneydoğu Asya olan, yaprak dökmeyen aromatik kokulu ağaç cinsidir. Tarçının bilimsel adındaki cins adı olan "Cinnamomum", Yunanca'daki "kinnamomon" sözcüğünden gelir. İnsanlık tarihinin en eski baharatlarından biridir. M.Ö. 3000 Çinliler tarafından kullanılıyordu. Avrupa'da 16.'dan 18.yy'a kadar en değerli ve pahalı baharatlarından biri sayılıyordu. Ünlü tüccar Anton Fugger 1530'da İmparator V. Karl'ın borç senetlerini onun gözleri önünde tarçın baharat çubuklarından oluşan bir ateşle yakmış, böylece kendi zenginliğini kanıtlamıştır.
Esasen ağacın kurutulmuş kabukları kullanılır. Kabukların dış kısmında mantar tabakası bulunur ve grimsi renklidir. Tarçın baharatı, ağacının gövde ve dal kabuklarının dış kısmı sıyrıldıktan sonra kalan iç kabuğun kurutup öğütülmesiyle elde edilir. Ayrıca kabuklarının iç içe konularak rulo gibi kıvrılmasıyla da çubuk tarçın elde edilir. Kokusu kuvvetli, kesin ve uzun süreli, tadı tatlımsı ve yakıcıdır. Tanen ve uçucu yağ taşır. Baharat olarak kullanılır. Meyveleri de baharlı, lezzetli ve tarçın kokuludur, tarçın yerine kullanılır. Tatlılara, özellikle de sütlü tatlılara çeşni olarak katılır. Kahve,çikolata ve meyve soslarında, içeceklerde de yaygın olarak kullanılır. Mutfakta Kullanılışı Kuzu eti, tas kebabı, çeşitli soslar, sütlü ve pirinçli tatlılar, çikolatalı kekler, tartlar, punç, sıcak şarap, çay vb.

TARÇININ FAYDALARI
Tarçın yağ asidi dağıtımlarını kısıtlayarak, kanın aşırı pıhtılaşmasını önler. Pıhtılaşmayı önleyici eyleminin yanı sıra, kimyasal işlemler sonucunda meydana gelen iltihaplanmayı azaltma özelliği de vardır. Aynı zamanda bir anti inflamatuar ot olarak da kendisi gösterebilmektedir. Ayrıca tarçın besin kaynağı kalsiyum ve lif açısından oldukça zengindir.
İnsülin üretimini artırırken kan şekeri seviyesini düşürür. Bu nedenle tarçın şeker hastalığı olan kişiler için oldukça yararlıdır. Yapılan araştırmalara göre ayrıca tarçın ağız kokusuna neden olan bakterilerin yok olmasını sağlayarak ağza ferahlık verir ve kokuyu önler. Tarçın ayrıca ağrı kesici olarak kullanılan güçlü bir antioksidan özelliği de bulunmaktadır. Kramp, kalp ve karın ağrılarına sebebiyet veren organların sıcak tutulmasını sağlar ve bu ağrıları engeller. Gıda koruyucu doğal bir alternatif olarak kullanılabilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder